We gaan de bloemetjes buiten zetten!

Hallo,

Leuk dat je hier bent om mijn bloemenwinkel blog te lezen! We gaan de bloemetjes buiten zetten. Dat deden we natuurlijk al, elke dag als de winkel open gaat zetten we de bloemetjes buiten, maar nu gaan we het nog letterlijker doen! Want we beginnen een Pluktuin!!

Hoe is het idee ontstaan,

Vorig jaar stonden wij voor het eerst op de Twirre streekmarkt in Dokkum, een markt met “iten en guod út dyn omjouwing”. En daar trof ik Hans Kroodsma, hij zit in de werkgroep Twirredochmei en vroeg mij of ik iets kon in mijn winkel met de bloemen uit de akkerranden die we in onze omgeving langs akkerbouwland zien.  Omdat ik dit  interessant vind om te gaan onderzoeken is er een samenwerking in gang gezet. Samen met akkerbouwer Yme Meirink gaan we dit project aan.

Yme zorgt voor een stuk land en de bloembedden en ik ga dit inzaaien met bloemen die we goed kunnen verwerken in boeketten of bloemstukken in de winkel. Echte Plukboeketten dus! Een lokaal product en biologisch geteeld, welke ook nog zorgt voor biodiversiteit. Dit past helemaal bij de visie die wij als bloemenwinkel voor ogen hebben.

De pluktuin zal dus bedoeld zijn om bloemen te kweken voor de verkoop in de winkel, en als dit het toelaat willen we pluk middagen organiseren. Onder leiding van een van ons mag je dan komen plukken in de pluktuin. We leggen je dan uit hoe je dit het beste doet, zodat de bloemen zo lang mogelijk doorbloeien.

Subsidie

Voor dit project konden we subsidie aanvragen uit de Subsidieregeling van de Versnellingsagenda voor de regio Noordoost-Fryslân. En deze is gister aan ons toegekend. Super blij mee natuurlijk want dit helpt enorm om dit project te laten slagen.

De pluktuin zal aan het begin van het fietspad naar Peazens komen, en de komende tijd gaan we aan de slag met de inkoop van zaden bollen en knollen. Al hebben we veel affiniteit met alles wat groeit en bloeit, een pluktuin is nieuw voor ons. Wil je ons volgen in onze tocht naar de perfecte pluktuin bloemen, volg ons project dan op Instagram @pluktun_easternijtsjerk. Zodra er plukmiddagen zijn gaan we dit via onze social media kanalen en op de website van Moai mei blommen met jullie delen.

Wij houden jullie op de hoogte van pluktún Easternijtsjerk.

Leafs, Hinke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *