Zo leuk en zo gemakkelijk – Stekjes Zetten.

Hoe leuk is het dat je een mooie plant hebt staan waar je erg van geniet “omdat ie het zo goed doet”. Dat daar ook nog stekjes aangroeien. Dat betekend dat je nog meer van die leuke plantjes kan verzamelen. Maar hoe doe je dat stekken? Nou ik doe het heel vaak en eerlijk zelfs mijn 2 dochters kunnen het al want het is gewoon echt heel makkelijk! Wil je weten hoe lees dan even verder.

Hoe zien stekjes eruit, en wanneer kan je ze stekken?

Stekjes zijn simpel gezegd mini versie plantjes van de grote plant. Nieuwe stekjes zijn vaak wat lichter van kleur dan de volwassen plant. Zodra de stekjes echt groter beginnen te worden kun je ze van de “moederplant” afhalen. Je kan ze ook laten zitten, als er genoeg ruimte in de pot zit dan is dat niet erg dan wordt de pot alleen maar voller. Maar als deze al erg vol is kun je ze er beter uit halen.

Op de foto zie je stekjes van een Pileapeperomioides – Pannekoekplant, Chlorophytum- Zebragras (deze heb ik zelf gekregen als stekje met Moederdag), en een Sansevieria – Vrouwentong.

Alle 3 vrij gemakkelijk te stekken planten.

Stap 1:

Snij of knip het stekje van de moederplant af. De stekjes van de Zebragras kun je heel gemakkelijk los knippen. Maar de stekjes van de Pilea en de Sansevieria zijn wat lastiger, (maar niet moeilijker) ze zitten met een wortelstonk vast aan de moederplant. Met een scherp mesje snijd je tussen het stekje en de moederplant in. Als je dat doet houd je het stekje met je ander hand vast. Tijdens het snijden voel je wel of je door de wortel heel snijd, en het stekje los komt.

Stap 2:

Als de stekjes genoeg wortel hebben kun je ze gelijk in de potgrond zetten. – potje vullen met potgrond tot de rand en even aandrukken. (eventueel daarna nog aanvullen met meer potgrond) en je vinger maak je een gat in het midden van de potgrond. Dan zet je het stekje daarin en druk je de potgrond erom nog wat steviger aan. Klein beetje water geven en Klaar. Het stekje van de zebragras heeft nog niet zulke lange wortels. Daarom is het bij deze beter om hem even in een vaasje met water te zetten. Zodra deze ook wortel maakt kan hij ook ingeplant worden.

Stap 3:

Daarna is het belangrijk dat ze op een mooie lichte plek in huis worden gezet (niet in de volle zon). En het liefst ook niet te koud. De zebragras en Pilea mogen eerst elke week een klein beetje water. De sansevieria 1 keer in de 2 weken. Zodra ze uit de “kweekpotjes” groeien kunnen ze in een grotere pot worden overgeplant.

Tip: zet je stekjes gezellig bij elkaar. Dat is gemakkelijk met watergeven, en door ze bij elkaar te zetten versterken ze elkaar als groep, dat staat rustiger dan hier en daar een stekje neerzetten, dat staat rommelig.

Loop je nou wel ergens tegenaan dat het toch niet helemaal wil lukken met je stekjes. Vragen staat vrij. Misschien kan ik je helpen.

Nou succes met stekjes maken, en ik zou het leuk vinden als je mij wat foto’s stuurt van je “nieuwe plantjes”

Liefs, Hinke

Voor meer inspiratie volg je ons op Pinterest, facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *